BÖLCSŐHALÁL: KÖTELEZŐ RIZIKÓ A KÖZÉRDEK OLTÁRÁN?

Mi a Bölcsőhalál?

cot-death-156104_1280Az 1-12 hónapos csecsemők sajátos, hirtelen előforduló váratlan és előzmények nélküli elhalálozása, amelynek pontos okát az utólagos vizsgálatok sem tudják felderíteni. Ennél fogva sem a mechanizmusát, sem pedig a lefolyását nem ismerjük. Lényegében a bölcsőhalál megnevezés felderíthetetlen halálesetek összefoglaló megnevezése.  Az előfordulás csúcsa 2-4 hónapos kor közötti időszakra esik – pontosan arra az időpontra, amikor is életkorhoz kötötten, kötelezően elkezdik a csecsemők oltási sorozatát DTP-IPV-HIB (torokgyík, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás és influensa B baktérium ellen) + PCV (13 féle streptococcus baktérium tüdőgyulladás ellen) kombinált oltóanyagokkal a hazai kötelező Védőoltási Módszertani oltási naptára szerint.

Nem ismerjük az okot, de ismerünk jó néhány bölcsőhalálra hajlamosító tényezőt.

Jelenlegi ismereteink szerint a megelőzés az egyetlen lehetőségünk, legfőképpen a hajlamosító tényezők minimalizálásával és babalégzés figyelő készülék alkalmazásával óvhatjuk csecsemőinket, sőt, elvégezhetünk újraélesztési tanfolyamot is.  „Persze ismerünk rizikótényezőket, de a bölcsőhalál egyértelmű okát ma nem ismerjük, valószínűleg nem is fogjuk soha, mert a jelenség sok tényező hirtelen együtthatásának az eredményeképp jön létre”.

Sajnos nem létezik olyan klinikai vizsgálati módszer, amellyel előre kiszűrhető lenne az érintettek köre – így minden baba veszélyeztetettnek mondható.

child-2081332_1920Az Orvosi Egyetem Igazságügyi Orvostan Egyetemi Tankönyv* magyarázata szerint, a bölcsőhalál fokozott veszélyének az anya és a csecsemő részéről is számos oka lehet.

A bölcsőhalál előfordulása gyakoribb:

 • a rossz szociális körülmények között élő családokban,
 • a koraszülötteknél (éretlen),
 • az alacsony születési súlyú-,
 • és ikerszülöttségű újszülötteknél.

Továbbá az édesanya által a terhesség alatti nyugtató vagy altató gyógyszerek fogyasztása, drogfogyasztás, dohányzás, míg a csecsemő részéről a hideg évszakban születés és a légzésmegállások (apnoe) halmozódása is fokozott veszélyt jelent a végzetes esemény előfordulására.

További hajlamosító tényezők: (teljes körűen lásd az orvostankönyvről készült másolatot lent*):

 • immunállapot éretlensége, immunanyaghiány,
 • DTP immunizációhoz társuló allergiás reakciók,
 • felső légúti vírusinfekciók – a még csak „lappangó” állapotúak is,
 • hason fekvő csecsemő (alváskor a légutak elzáródhatnak),
 • bélfertőzés,
 • tápszerek: a bélflóra összetételét és a bél áteresztő képességét kedvezőtlenül befolyásolják, amelynek következménye lehet toxintermelő baktériumok elszaporodása,
 • tehéntej allergia,
 • a szív ingervezető rendszerének fejletlensége (elektromos instabilitás),
 • agyi vérkeringési zavar,
 • reflexes apnoe (reflux), halmozott alvási apnoe (légzésmegállások).

 Minden csecsemő pusztán életkori sajátosságából adódóan, azaz immunrendszerének éretlensége folytán hajlamos lehet a bölcsőhalálra. Ezt biztosan tudjuk. Születés után az újszülött alkalmazkodik az élet megváltozott feltételeihez – ebben az életkorban az immunrendszeri funkcióit különféle komplex mechanizmusok jellemzik.  A specifikus és nem specifikus immunrendszeri komponensek fokozatosan fejlődnek ki és érnek meg. Az élet első 3 éve – a csecsemőkor és kisgyermekkor – az emberi élet szempontjából egy olyan periódus, amikor mind mentálisan, mind fizikailag olyan fejlődési fázison megy keresztül gyermekünk, amely később már nem reprodukálható, az akkori hibák nem, vagy csak nehezen korrigálhatóak**. Kiemelendő, hogy az immunrendszer a teljes szabályozottságát és védekezőképességét 3 éves kor körül éri el.puzzle-2500333_1920Jelenthet-e problémát a bölcsőhalálra való halmozott kockázat a minden babát egyaránt érintő kötelező oltásrendszerben?

Mit mond a Védőoltási Módszertani Levél az oltási ellenjavallatokról?

A Módszertani Levél szerint az alábbiakban felsorolt állapotok/betegségek nem tekinthetők kontraindikációknak, az oltásokat el kell végezni:

 • újszülöttkori kis súly;
 • koraszülöttség;
 • alultápláltság,
 • allergia, asztma;
 • konvulzió a családi anamnézisben;
 • krónikus szív-, tüdő- és vesebetegség;
 • neurológiai betegségek stabil állapota (pl. központi idegrendszeri bénulás);
 • újszülöttkori sárgaság.

Még egyet tudunk biztosan: a DTP (kombinált) oltás első adagját kötelezően beadják 2 hónapos korbanamely oltáshoz társuló allergiás reakciók elszenvedése önmagában is további bölcsőhalálra hajlamosító tényező. Mondhatni: a kötelező oltásrendszer kötelező rizikója.

A hazai szakma előtt ismert, hogy az oltások hajlamosítanak a bölcsőhalálra, de nem ismerik az okokat. Dr. Viera Scheibner azonban, saját tudományos vizsgálatai alapján*** – légzésfigyelő berendezéssel mérte egy csecsemő átmeneti légzésmegállásainak gyakoriságát és intenzitását a szamárköhögés oltás beadása előtt és után – és eredményei szerint bizonyított, hogy:

AZ OLTÁSOK A BÖLCSŐHALÁL EGYÉRTELMŰEN LEGGYAKORIBB, ÉS LEGKÖNNYEBBEN ELKERÜLHETŐ OKAI.

Ráadásul: élettani szempontból a másodlagos immunhiányos állapotok közé tartoznak a terhesség, és az életkorral kapcsolatos állapotok (újszülöttek, idősek), akiknek oltásai a józan ész szerint kellő megfontolással kellene történjenek, és nem életkorhoz kötötten “muszájból”. A koraszülöttek specifikus csoportot alkotnak: náluk az anyai védőanyagok átadása (placentán keresztül) pont koraszületésük miatt lerövidül, így a fertőzésekkel szembeni (anyai) immunitásuk is kisebb. Hazánk a koraszülötteket is minden módon – természetesen oltással – óhajtja megvédeni, szerintük ugyanis “az egy időben adott több oltás a koraszülötteknél sem növeli az oltási reakciók súlyosságát és az oltást követő nemkívánatos események gyakoriságát”.  Jól ismert tény, hogy az élet korai szakaszában az immunválaszok gyengébbek, és nem annyira tartósak, mint az immunológiailag érettebb alanyok esetében. Következésképpen a vakcinák hatásossága a korai csecsemőkorban (különösen az első 6 hónapban) korlátozott. Ezért a megfelelő immunválasz kiváltásához és fenntartásához erős immunadjuvánsok (hatáserősítők) használatára és több – időben egymáshoz közeli – emlékeztető oltásra (ismétlő oltások) van szükség.

syringe-2081887_1920

A kísérletek egyértelműen azt igazolják, hogy két-három hatáserősítő egyidejű alkalmazása, vagy az immunrendszer egyazon antigénnel (oltáskomponens) történő izgatása legyőzheti a szervezet autoimmun válasszal szembeni genetikai ellenállását. Másrészt pedig ugyanazok a hatáserősítők által kiváltott mechanizmusok, amelyek az immunstimulációs hatásokért felelősek, képesek különféle mellékhatásokat is előidézni. Adjuváns lehet bármely anyag, amely izgatja vagy ingerli az immunrendszert, így hatáserősítőnek tekinthetők azok a toxoidok (elölt toxinok) is, amelyekből 3 féle is oltáskomponens a DTP vakcinában (Diftéria-, Tetanus-, Pertussis toxoid).

1994-ben, az IOM (Institute of Medicine) a 2 hónapos kortól ismételten beadott DTP oltásban található tetanusz és diftéria toxoid komponensénél ok-okozatban bizonyítottnak találta az autoimmun eredetű bénulást (Guillain Barre Szindróma), mikor is termelődő antitestek támadják az idegsejtek myelinhüvelyét. Ez az immunválasz vezet az idegsejtek károsodásához. Ebben a kutatásban ugyan nem nyert megállapítást a bölcsőhalál és az oltások közötti ok-okozati összefüggés, de, ha a folyamat – akár – az oltással is célzott ellenanyag-termeléshez is köthető, akkor vajon a bölcsőhalálban a légzés, vagy a szív leállása tudományos alapossággal elhatárolható-e ettől a folyamattól?

Egy Guinea-Bissauban az 1980-as években levezetett vizsgálat szerint a DTP oltás bevezetése megnövelte a csecsemőhalálozást. A kutatás szerint a csak DTP oltást kapó csecsemők körében a halálozás tízszerese volt a nem oltottakhoz képest, míg ha gyermekbénulás elleni vakcinát (OPV) is kaptak, a halálozási arány „csak” ötszörös volt. A hasonló felméréseket magas gyermekhalandósággal bíró országokban végezték, ahol az infrastruktúra és az orvosi ellátás fejlődése nem kísérte a vakcinák bevezetését. Tehát az oltásokon kívül egyéb körülmény nem befolyásolta az eredményt, a vizsgálatok szerint a halálozási arány az oltások bevezetése után nőtt meg.

A gondos szakmának (mert vannak lelkiismeretes kutatók és orvosok) az is feltűnt, hogy valamiért az oltásokat és gyermekhalálozási összefüggést vizsgáló tudományos kutatások fele arányban pozitív, fele arányban negatív behatást találnak az oltások-halálozás összefüggésre. 2006-ben tehát összesítettek egy kutatásban olyan szakmai eredményeket, amelyek a DTP oltás gyermekhalálozásra gyakorolt valós hatását vizsgálta. A DTP oltásnak tulajdonított javuló túlélési esélyek a statisztikai hibák és a torzított mintavétel eredményei. Például, ha közvetlen az oltás beadása utáni pár hónapban vizsgálódtak, a halálozás megnövekedett. Az oltottsági adatok követése sem kielégítő sok vizsgálatban. A hiba legtöbbször abból ered, hogy akinek nincs oltási könyve, máris oltatlannak számít. Pedig, ha egy gyerek meghal, gyakran elveszik az oltási könyve is. Így halála nem rontja az oltottak mutatóit, hanem az oltatlanokét rontja. (Ha mondjuk van 100 oltott és 100 oltatlan a mintánkban, és 10 később elhaló oltott könyve is elveszik, akkor hirtelen 110 oltatlanunk lett, akiből az a 10 már biztosan halott.) Ráadásul egyes vizsgálatok oltatlan csoportját eleve azok a gyermekek alkották, akik ahhoz is túl gyengék voltak, hogy egyáltalán be merjék őket oltani. A tanulmány megállapította, hogy ahhoz, hogy a rutinvakcinázás és a gyermekhalandóság összefüggéseit tudományos precizitással feltárják, olyan standard megfigyeléses módszert kellene alkalmazni, amely az eredmények ferdítését nem teszi lehetővé. Ha arra gondolunk hány évtizede oltanak kötelezően, csekély a vigasz, amilyen tudományos igénnyel vizsgálódnak.                                                              laboratory-2815641_1920Így valóban nem egyszerű oki bizonyítékokat találni, – ha keresni sem keresik. Márpedig aki keres, csak az talál.

Egy 1990-2010-ig tartó 20 év adatait összegző vizsgálatban az amerikai Oltást Követő Nemkívánatos Események adathalmaza (VAERS) alapján, a beadott oltások mennyiségét életkori összefüggésekkel vizsgáltak meg a következők szerint: hány gyermek került kórházba vagy vesztette életét, milyen idősen és hány oltást kapott előtte? A 20 éves adatbázis átvizsgálása azt az eredményt hozta, hogy minél több oltást kapnak a csecsemők, annál nagyobb eséllyel kerülnek komplikációkkal kórházba, vagy vesztik el életüket, ráadásul minél fiatalabbak a csecsemők, annál valószínűbb az egészségügyi probléma bekövetkezte.

Itt érdemes megemlítenünk, hogy a gyógyszeralkalmazást követő mellékhatásokat, így az oltások mellékhatásait is becslések szerint 1-10%-ban jelentik csak be gyógyszer mellékhatásként! Szlovákiában tragédia borzolja  a közvéleményt: oltás után 1 nappal váratlanul belázasodott egy 5 hónapos csecsemő, majd rosszul lett és pár óra múlva elhunyt. Bölcsőhalálban – ismeretlen okból.

Hajlamosít? Okoz? Nem mindegy, ha tragédiához vezet?

Amerikában az Oltási Kártérítési Bíróság kártérítést ítélt egy csecsemő szüleinek, miután 2011. szeptember 2-án, az oltási naptárhoz képest 2 hónapos késéssel megkapta a 2. ismétlő adag DTP-IPV-HIB (Magyarországon kötelező) oltását, a PCV (Magyarországon kötelező) oltását illetve Rotavírus elleni oltását (Magyarországon választható). A csecsemő koraszülött volt. Másnapra bölcsőhalálban elhunyt. A Bíróság ebben az esetben megalapozottnak találta, hogy bár általánosan nem bizonyított, hogy bölcsőhalált okoz az oltás, most mégis ez volt a kiváltó ok.

Európában a kötelező, és az ajánlott oltásrendszerű országokat feltérképező tanulmány szerint a nemzeti oltásprogram különbözősége nem bizonyítékokon alapuló orvoslás, hanem inkább történelmi és kulturális hátterű jogszabály. Nos igen, Magyarországon a kötelező rendszer hagyománya (5.30 perc) majd 140 éves múltra tekint vissza.  Ez azt jelenti, hogy a kötelező oltásrendszer jogi és szakmai alapja inkább megszokáson alapul, semmint orvosi bizonyításon. Ebben a kötelező rendszerben az oltási mellékhatásokat sem figyelik precizen. Miért is tennék? Magyaroroszágon közérdekből nem keltenek pánikot! Mert hazánkban az oltások biztonságosak, és nem okoznak számottevő károsodást. Hagyománytiszteletből.

 „Miért rugózunk állandóan az áltudományokon, miközben a tudomány tudománytalan alkalmazása is éppoly veszélyes?”  – teszi fel a kérdést Dr. Dobson Szabolcs, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke****. Példaként hozta fel azt a statisztikai eredményt, miszerint minden 5. kórházban kezelt beteg a gyógyszerezési hibák miatt hal meg.

Hazánkban azonban „közérdekből” minden gyermeket beoltanak – akkor is, ha a bölcsőhalálra hajlamosító tényezők halmozottan, együttesen fennállnak az életkorban esedékes kötelező oltás idején. Dr. Dobson Szabolcs szerint tömeges jogszabálysértést követnek el az orvosok, mert „hit” alapján írnak fel betegségekre gyógyszereket, vagy úgy, hogy az nincs is az alkalmazási előiratokban.

Az oltóanyagok alkalmazási előiratai tiltják az oltások beadását az érzékenyek részére.industrial-safety-1492059_1280

Hazánk ebben kivétel – az oltóorvos a törvény végrehajtója csupán, és a szakma „nagyasszonya” szerint (Dr. Mészner Zsófia védőoltási szaktanácsadó, Orvosok Lapja 2016/7: Ki védi meg a védőoltásokat?) az oltóorvosok tudatlan laikusnak számítanak oltási kérdésekben – azaz ők pusztán a kötelező oltástörvény vak végrehajtói, kierőszakolói, a gyermekvédelmi hatóságokkal kéz a kézben.

A morbid az egészben az, hogy a gyakorlatban a szülő a gyermeke egészségéért, életéért harcol, mégpedig a saját orvosaival és a népegészségüggyel. Mintha csak a gyermek nem számítana: egy eszköz csupán a népegészségügyi cél eléréséhez, ami nem más, mint a 100%-os átoltottság. Minden áron. Közérdekért.hand-2417725_1920

Vajon Európa hány szabad oltásrendszerű országában haltak ki pusztító járványokban a nemzetek, és vajon ezen országok lakosai miért egészségesebbek a magyaroknál? Az emberi jogok tisztelete nemcsak jogi, hanem kulturális kérdés is – hangoztatta az emberi erőforrások minisztere az emberi jogok közelgő világnapja alkalmából rendezett budapesti konferencián. A miniszter szerint védeni kell az emberi jogokat, akkor is, ha azokkal bizonyos esetekben visszaélnek, vagy ha azokat hatalmi törekvések hamis legitimizációjához használnak fel. Az emberi méltóság tisztelete alapvető emberi kötelesség, és védelme minden állam egyik legfontosabb kötelezettsége. Úgy tűnik, hogy csak nálunk nem működik így.

A Cseh Köztársaság Alkotmánybíróságának friss döntése alapján a szülőnek lehetősége van lelkiismeretére hivatkozva megtagadni az oltást azokban az esetekben, ha gyermekük nem teljesen egészséges, de nincs hivatalos igazolásuk orvosi ellenjavallatról, vagy előzőleg egy másik gyermeküknél már rossz tapasztalataik voltak az oltás mellékhatásait illetően. Alapvetően, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) sem pártolja a kényszerszeroltásokat!

A WHO szerint meg kell nyugtatni és tudományos érvekkel kell meggyőzni az aggódó szülőket, hogy tudatos döntést hozhassanak oltásügyben.                               playmobil-1073902_1920Hazánkban azonban rendőrséggel kikényszerített félelem-alapú “meggyőzéssel” manipulálnak, fenyegetnek, zaklatják azokat a családokat, ahol épp probléma lépett fel oltás után, de a szakma tagadja, hogy az oltás okozta. Azt pedig, hogy a szülő fél mert az oltás hajlamosíthat a betegség rosszabbodására, szélsőséges oltásellenes viselkedésnek tartják, mi több veszélyeztetésnek, és ekként is szankcionálják.

Szükséges e valóban az erőszakkal kikényszerített oltási rendszer?  Magyarország amúgy is élen jár az életkorhoz kötött kötelező védőoltások tekintetében – az átoltottság aránya a gyerekeknél csaknem 100 százalékos – azaz a közérdek nem sérülne az oltásra érzékeny gyermekek megkímélésnek lehetőségével. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is a WHO európai regionális bizottságának budapesti ülésén közölte: még európai összehasonlításban is kiemelkedik a magyarok immunizációja, és jónak nevezte, hogy a szülők tudatosak ebben a tekintetben. Valóban tudatosság lenne az oltások erőszakos kikényszerítése?

Nem minden csecsemő hal bele a kötelező oltásba. Azok néhányan viszont, akiknél a tragédia elkerülhető lenne, süket fülekre találnak, ha az orvost kérik, hogy segítsen megmenteni a kisbabájukat.  Ám itthon oltani kell, minden áron, minden gyermeket. Közérdekből.

Úgysem tudja meg senki. A közérdek oltárán feláldozható a gyermeked. Te pedig maradsz a gyásszal, a felelősséggel és az örök kérdéssel: miért engedtem?hands-1662614_1920Mindenki, aki a kötelező oltásrendszer pártján áll, kivétel nélkül mindenki felel azokért a gyermekekért, akik kellő óvatossággal még megmenthetőek lettek volna, s nem értelmetlen áldozatai egy hagyománytisztelő, magasan átoltott népesség közérdekének.

*Szerkesztette: Prof. Dr. Sótonyi Péter, Semmelweis Kiadó, 2001, 2. átdolgozott kiadás, Igazságügyi Orvostan egyetemi tankönyv

sids2

**2017/6 MOK, Orvosok Lapja, Diabetes és zsírmáj gyermekeknél
***N. Z. Miller. Védőoltások: Kérdések és kételyek , könyv elérhető: https://www.libri.hu/konyv/neil_z_miller.vedooltasok-1.html
****Orvosok Lapja, 2016/7 “Mi is vonzódunk az öngyógyításhoz”

 

képek: pixabay.com

5 thoughts on “BÖLCSŐHALÁL: KÖTELEZŐ RIZIKÓ A KÖZÉRDEK OLTÁRÁN?

 1. A bölcsőhalál ezek szerint (észlelhető) előjelek nélküli. Ha egy gyerek belázasodik és utána hal meg, akkor az NEM bölcsőhalál! Hiszen ott volt a láz, mint előjel!

  Like

  1. Vannak esetek, sok, ahol a baba rengeteget apnoézik. Ezt sem tekintik előjelnek, oltani kötelező. Taknyos, beteg, hasmenése van? Ez sem előjel. Oltani kötelező. Ha nem éli túl, az mindig ismeretlen okból történik. Ennyit tud az akadémikus orvoslás: fogalmunk nincs miért, de biztos hogy az oltásnak semmi köze sem volt hozzá. Csak úgy, tudományos alapossággal…..

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s