Doktor Úr kérem… olyan bizonytalan vagyok! Vagy mégsem?!

Egy egészségügyi szakközépiskolában biológia órát tartanak. Juliska jelentkezik, majd kiesik a padból. A tanító néni megkérdezi :

-Mi van, Juliska, mi olyan fontos? – Tetszik tudni, nekünk született öt védőoltás – barát kiskutyánk! – Juliska ez csodálatos! Holnap jön a tanfelügyelő bácsi, légy szíves mondd el neki is ezt a rendkívül jó hírt! Másnap jön a tanfelügyelő, bemegy a biológia órára. Juliska jelentkezik, majd kiesik a padból. -Tessék Juliska, mit szeretnél mondani? – kérdi a tanfelügyelő. -Tetszik tudni, nekünk született három védőoltás barát kiskutyánk! – Na de Juliska! Nekem tegnap ötöt mondtál! – szól közbe a tanító néni. – Igen, válaszolja Juliska, de ma reggelre kettőnek már kinyílt a szeme….

Minden-ki-derül? – Az oltóanyagok toxicitásáról…

„Az a minimális mennyiségű alumínium, ami oltással bekerül a szervezetbe (hatásfokozóként), az a szervezetben egyébként is jelen lévő alumíniumhoz és a napi alumínium bevitelhez képest kutyafüle” – mondja az oltáspárti oldal. Sőt, ezért lehet kötelezni  is az oltásokat, hisz tuti nem ártanak! Aki viszont ismeri a számok nagyságrendjét, azt nem lehet ilyen marhasággal félrevezetni. Érdemes azokat a tanulmányokat megismerni, amelyek arról szólnak, hogy meghatározzák egyes nehézfémek- pl. a higany és az ólom – letális (halálos) adagját.

Ez az LD 100 (Letális Dózis): tehát mi az a nehézfém-mennyiség, amit ha egyszerre oltok be 100 db kísérleti kisegérbe, az összes kísérleti állat elpusztul.

Ismerjük az LD 50 fogalmát, ami azt jelenti, hogyha veszek 100 egeret véletlenszerűen, akkor meg tudom határozni, mi az a mennyiség, ami az állatok felének az elpusztulását okozza.

Meg lehet határozni az LD1-et is, azt a minimális dózist, amivel az állatok 99% – a életben marad és szemmel láthatóan semmilyen károsodást nem szenved. De van egy, mindig van egy a populációban, aki ettől a minimális dózistól is elpusztul, míg a többi nem.

A meggondolandó biológiai tény az, hogy ha én az LD1 minimális mennyiséget beadom ólomból is meg higanyból is, akkor abba mind a 100 kísérleti állat elpusztul.

Ha ezt az oltóanyagok szempontjából gondoljuk végig, tisztában kell lennünk, hogy az emberi szervezetben nem csak 2 féle toxikus anyag vagy nehézfém van, hanem mérésekkel bizonyítottan rengeteg. Ekkor az a minimálisnak nevezett LD1-es mennyiség, amit akár higanyból, akár alumíniumból oltanak be gyermekekbe, az pont elég lehet ahhoz, hogy az ő egészségére, immunrendszerére vagy idegrendszerére a beadott LD1-es dózis végzetes,  LD 100-as halálos hatást váltson ki!

Bővebben, Dr. Kulin Sándor előadásában: Oltóanyagok toxicitása. Higany versus Alumínium.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s