Köszönöm, hogy megvédtétek a Gyermekemet!

Véletlenül, gyermekem iskola táskájából került elő egy darab papiros 2017.10.03-án, miszerint 2017.10.04.-én kötelező MMR elleni védőoltást fog kapni az iskolában, 6. osztályban. Személyesen kerestem fel a helyi védőnőt, azzal a kéréssel, hogy a gyermekkel is megbeszélten azt szeretnénk, ha az az orvos oltaná be – akár a védőnői hivatali helységben is – akiben megbízik.  Az iskolaorvost nem igazán ismeri, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor találkoztak, percekre, normális hogy nincs bizalma benne.

410640_csaladi_eroszak_pofon_a_gyereknek

A fiam nagyon fél bármilyen orvosi, fájdalmat okozó beavatkozástól, és képes túlreagálni azt. Az iskolában már többször mentőt akartak hívni a balesetei kapcsán, olyannyira meg tud ijedni. Ezt szerettem volna megbeszélni az oltóorvossal is, de a védőnő arról tájékoztatott, hogy az oltást végző orvos számomra elérhetetlen, nincs rendelője, sem nem adta ki a telefonszámát, nevét ebben az időpontban, sőt az oltóanyagot sem adhatja ki. Az iskolaorvos nem ismeri a fiam egészségi állapotát, lelkiállapotát, érzékenységét, neki ő csupán egy diák az iskola több száz tanulója közül. A védőnő azt ajánlotta fel, hogy ő majd megbeszéli az oltóorvossal a kérésünket.

Az oltás napján az osztályban lévő fiúkat egyszerre hívták be a rendelőbe, a fiamat elsőnek, aki rögtön közölte, hogy nem szeretné, ha egy idegen orvos, aki nem tud róla semmit, akit nem is igazán ismer, oltaná őt be. Elmondta, hogy ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, aki őt ismeri és szereti, és tudja hogy vigyázni fog rá. Végig kellett néznie, ahogy az összes többi fiút beoltják, majd erős befolyásolással (nem vagy bátor fiú, ha nem hagyod magad, és különben is, kötelező!) – végül is engedett a lelki zsarolásnak, hagyta magát beoltani.

Én az oltást megelőző estén már lázas betegen feküdtem, a kisebbik lányom is beteg lett az oltás napjára, a fiamnak pedig háromszorosára dagadt a karja. Az oltást követő napon elmentem a háziorvoshoz a gyermekeimmel együtt, ahol azt az információt kaptam, hogy tömeges megbetegedés van a tanulók és a tanárok között is, amiről a háziorvos is tud. Így egy egyszerű, fizikális, oltás előtti, megelőző vizsgálattal az oltást végző ismeretlen orvos nem tudta kizárni, hogy az oltandó gyerekek között van-e valaki az inkubációs időn belül – abban sem vagyok biztos, hogy az oltóorvos tudott-e a tömeges megbetegedésekről.

Sajnos a kisfiam egy hétig volt otthon, a háziorvos kiírta őt, mivel borzasztóan meg volt duzzadva az oltás helye és érzékvesztése volt az oltás helyén, és kb. 2 tenyérnyi területen az oltás helye mellett. A háziorvos szerint minden oltott gyermek keze így néz ki, nem kell aggódjak. Megkérdeztem, egyáltalán milyen oltást kapott a gyermekem, milyen mellékhatásokra kellene odafigyelnem, erre a háziorvos megvádolt, hogy oltásellenes vagyok.

3. napra az oltás körül jól láthatóan a vérerek kitágultak, pontszerű bevérzésekkel tarkítva. A háziorvos nem jelentette a mellékhatást, mert nem ő oltotta, az oltóorvoshoz pedig el sem jutott az információ, akkor még azt sem tudtam, ki ő, és nem volt rendelője sem. A fiam azt ezt követő hónapban folyamatosan betegeskedett, hasfájás- hasmenés, hányinger, felső légúti tünetek, fáradtság. Az egy hónappal ez oltást követő esedékes 2. kampányoltásának időpontjában is beteg volt, nem ment iskolába.

Újabb egy hónap telt el, az oltások előtt egészséges gyermekem immunrendszere szemmel láthatóan folyamatosan küzdött valamivel. Nagyon csúnyán köhögött, mondanom sem kell, hogy családunk bennünket látogató tagjai szintén elkapták tőlünk a különböző kórságokat. A védőnő szólt Karácsony előtt, hogy itt a pótoltás időpontja, jeleztem neki a fiam rossz egészségügyi állapotát, száraz, erős köhögését, elengedtem gyanútlanul iskolába (mert rengeteget hiányzott így is már az oltása óta, szóltak az iskolából hogy nem hiányozhat ennyit), és azt gondoltam, az oltóorvos meghallgatja, megvizsgálja, és el fogja halasztani az oltást (hisz továbbra is rengetegen betegeskedtek a községünkben).

Nem így történt! Simán ráoltott a benne lappangó/aktuálisan zajló betegségre!

Aznap estére a kishúga magas lázzal ágynak esett. A fiam 2 napra rá szintén ágynak esett, sem enni, de még felkelni sem bírt. A hugi 3 nap alatt túl volt a betegségen – a fiam majd egy hétig feküdt, magas lázzal, csak feküdt, borzasztóan köhögött, köhögés után hányt, nem tudott enni, inni is itatnom kellett. Borzasztóan lefogyott, jártányi ereje sem volt. A háziorvost hívtam, azt mondta az egész iskola a rendelőjében ül – hálás volt azért, mert van egy orvos családtag, aki kijön kezelni a gyermekemet. (Érdekes, oltani nem olthatja az őt ismerő orvos, de ha beteg, kezelni kezelheti).

Ez a tapasztalt, idős orvos azt mondta, szamárköhögéses jellegű húzós köhögése van a fiamnak. Még jó, hogy épp ez ellen kapott emlékeztető oltást….

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem voltam oltásellenes, nem az oltás ellen tiltakozom, de szeretném, ha az oltás olyankor és úgy lenne beadva, hogy valóban megvédje a fiamat. A kötelező kampányoltás rendszere erre a körültekintésre teljesen alkalmatlan!

Lelkileg igen érzékeny fiamnak az érdekeit néztem, amikor hangsúlyozottan kértem, hogy az őt ismerő orvos végezze el ezt az orvosi beavatkozást, aki hajlandó rendesen megvizsgálni is őt, aki ismeri őt, aki felelősséget vállal és akkor olt, amikor a legjobb eséllyel nem a mellékhatása, hanem a betegség elleni támogató hatása érvényesül az oltásnak! 2 hónap alatt összesen 6 betegség elleni oltást kapott a gyermekem, az egyik komponens a tünetek alapján mégis lehet, hogy hatástalan volt – és mi van akkor a többivel? Mumpsz (amely veszélyes, ha pubertás utánra tevődik) – kanyaró (magas láz, bélproblémák), rubeola (piros kiütéses volt a gyermek arca is), torokgyík? És a tetanusz? A fiam, mint minden élénk egészséges gyermek, sokat esik, kel, sérül. Ha az összetett immunreakciók miatt pl. pont nem minden komponensre volt hatékony az oltás, és megsérül, oltva volt ugyan Tetanus ellen – de valóban védett-e ellene?

Tudomásom szerint minden orvosi beavatkozásról a pácienst, illetve kiskorú esetén annak törvényes képviselőjét írásban tájékoztatni kell. Mint szülő, csak azt a tájékoztatást kaptam, hogy MMR oltás lesz és aztán DTP oltás lesz, de sem az oltóanyagról, sem annak mellékhatásaitól illetve a mellékhatások bejelentésének módjáról nem tájékoztattak sem engem, sem a többi szülőt! Az oltás fajtáját az oltási könyvben az oltás napján be kellene jegyezni (gyártó neve, oltóanyag sorszáma), hogy az esetleges mellékhatások fellépése esetén az oltó/házi/kezelő orvost tájékoztatni tudjuk. Ez nem történt meg, a gyermek oltási könyvében az első oltás sincs bevezetve, az oltási könyvet az oltóorvos nem is látta, mivel nálam volt – itthon.

Mind etikailag, mind orvos-szakmailag indokolt, hogy a gyermekek optimális körülmények közt kaphassák meg az oltást, amely így valóban az elérni kívánt célt szolgálhatná. Amennyiben viszont megalázón, kényszerrel és a gyermeket pusztán tárgyként kezelve – a szülői kérések teljes mellőzésével oltanak, az oltással célzott és elérhető védelem esélye csökken – akár a pszichikai teher vagy az esetleges más betegség inkubációs idején belüli oltásnak (járványszerű megbetegedések a közösségben) köszönhetően.

Véleményem szerint az oltáskampány ilyen módon való alkalmazása csökkenti a sikeres védőoltás program hatékonyságát! Köszönöm? – hogy megvédték(?) a gyermekemet!

 

Kép

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s